Panik Atak ve Panik Atakla Kalp Krizi Arasındaki Farklılıklar

Genellikle birbirinden, ayırt edilemeyecek derecede, aynı tepkilerle karşılaşılan her iki durumda da konuya vakıf olan biri, tarafından tanı konulabilir. Hastanın gösterdiği reaksiyonlara göre Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark, normal şartlarda tıbbi yardım alınarak çözümlenebilir.

Bakıldığı zaman, her iki tür içinde, devam eden mide bulantısı, dikenli hissetme, boncuk, boncuk vücuttan ter dökülmesi, ani ve düzensiz soluk alıp verme ve göğüs kafesinin acı hissettirecek, şekilde ağrıması görülen şikayetler arasındadır.

Bu noktada zihinlere şu soru gelebilir. Kalp krizi atağı geçiren hasta, bu durumdan korkarak panik atakta geçirebilir mi? Bu noktada çözüm, konuya hâkim birilerinden destek almaktır.

Kalp Krizinde,

Vücutta hissedilen acı ile ortaya çıkar. Göğüsten başlayan ağrılı daralma, hissi vücudun sol bölgesinde, yavaşça kol ve alt bölgelere sıçrar. Bazı durumlarda ise ağrı, çene, diş boyun tarafına da sirayet edebilir. Her hastada ağrının derecesi farklıdır. Bilinen gerçek ağrının beş dakikadan daha uzun devam edebilmesidir. Soluk almanın kriz boyunca sürmesidir.

Sol kol üzerinde dikenli hissiyat kriz süresince devam eder. Hazımsızlık, mide bulantısı, bazen kusma, vücutta yapış, yapış terleme gözükmesi de beklenen durumlar arasındadır.

Daha çok soğuk terleme, kalp krizi geçiren hastada görülürken hem sıcak hem soğuk terleme panik hastada görülen bulgulardandır.

Literatürde kalp krizi, miyokard infarktüs olarak geçer. Semptomdan ziyade mevcutta bir hastalıktır. Kalpteki kasların sağlıklı bir şekilde çalışması için, kan akışının düzenli olması gerekir. Pompa görevi yapan kalp, işlevini yapmayınca canlı ölür.

Kalp krizi riski yaş ortalaması genellikle elli yaş ve üzerinde görülür. Kalıtımsal olarak, bazen genç yaşlarda olan insan gurubuyla da karşılaşabiliriz. Kalp krizi dinlenerek geçirilen bir hastalıktır. Hasta kalp krizinden sonra davranışlarına ve beslenme şekline özellikle dikkat etmelidir. Fazla hareket, ani öfkelenmeler, yağlı ve alkollü içkiler yerine, daha sakin ve dingin bir yaşam tarzı tercih edilmelidir.

Hasta kalp krizi esnasında ağrı ve acının etkisiyle öyle bir hal alır ki, öleceği gözünün önünden çıkmaz. Ve korkmaya başlar.

En kötü şartlarda beş dakikadan uzun bir kalp krizi geçiriliyor olması avantaja çevrilebilir. Bir uzmandan destek alınarak, ya da ambulans çağrılarak.

Panik Atak

Yaşanan tepkiler karşılaştırılırsa eğer, panik atak ve kalp krizi arasındaki fark bakıldığında, panik atakta geçirilirken ilk on dakikadan sonra tap noktaya ağrının ulaşmasıdır. Ağrı göğüste başlar ve yavaş yavaş vücudu bırakır.

Göğüs ağrısı, kalp krizinde bıçak saplanması şeklinde iken, panik atak geçiren hastada iğne batırılıyormuş hissini duyar.

Panik atak belirtileri incelemiş olursak, dikenli hissiyat durumu, sadece sol kolla kalmaz. Sağ kol, bacaklar ve parmağa kadar sıçrar ve hissedilir.

İnsanlar, panik atak krizi geçirdiklerinde, nefes, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, uyuşukluk mantık dışı bir şekilde, çıldırmış ve boğulmuş gibi bir duyguya kapılıp, bu tarz davranış sergileyebiliyorlar.

Panik atak geçirilmesi sırasında, hasta çevrede yaşananların farkındadır. Fakat kalp krizinde bilinç kaybı gerçekleşir.

Uçakta iken kaptan pilotun, kaç fit yükseklikte olduğu anonsundan sonra, panik atak hastası endişe ve kaygı bozuklukları duymaya başlar.  Kalp krizi hastasının bu durumla ilgisi yoktur.

Kalp krizi, gibi panik atak sırasında da durup geçmesini beklemek, yerine bir uzmandan destek almak en akıllıca olan davranıştır. Uzman birinden yardım almamayı sürdürmeniz halinde, saldırganlaşıp insanlara zarar verebilirsiniz.

Şiddeti ve kişiye verdiği zarar bakımından, ölümcül olanı elbette kalp krizidir. Mutlaka bir uzmandan destek alınarak çözüme ulaşılmalıdır.

Panik atak aslına, bakılırsa beyin bozukluğuyla ilgili bir durumdur. Panik atak kalp krizi yapar mı? diye bakılırsa eğer yanıt hayırdır. Panik atak geçiren hastalarda ortak nokta, ölüyormuş gibi, ağrı ve acı hissi yaşıyor olmaları ve öyle davranmalarıdır. Kalp krizi geçirdiğini düşünüp soluğu hastanede alan insanların sayısı yadsınamaz.

Kalp kriziyle birlikte hekimin gerekli müdahalesi ile genellikle antihipertansif denilen kan basıncını aşağı çeken ilaçlar ile kan incelticiler, kötü yağlar içinde anti kolesterol denilen takviyeler hastaya reçete edilir.

Panik atak durumlarında sakinleştirici önerilir. Hasta aldığı sakinleştiricinin etkisiyle, kaygı bozukluğu ve gereksiz endişelenmeden kurtulmuş olur. Paralelinde hastaya, nefes alma yöntemleri hakkında destek olunur.

Kalp krizinin risk olma ihtimali, sigara alkol bağımlılığı, kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi, kan basıncının bir noktadan sonra kontrol edilemeyişidir.

Panik atak da ise, sürekli bir kaygı durumu içerisinde olma, bazen genetik durumlardan kaynaklanabilir.

Panik atak geçiren bir yakınınız ile beraberseniz, ona sürekli çok sağlıklı olduğu telkini verilmelidir. Böylelikle özgüveni yerine gelen hasta rahatlayacaktır. Oldukça soğukkanlı ve sakin bir şekilde, hastanın yanında davranışlar sergilenmelidir.